En intensiv helg med MindSpring 3-6.9.2021

Första helgen i september var det då äntligen dags för det som jag som processansvarig för föräldrasamverkan så länge väntat på. Det var med pirr i magen och stor förväntan som vi på Norrvalla tog emot våra deltagare och blivande MindSpring-ledare vartefter de droppade in på hotellet från olika delar av Svenskfinland. Våra kursledare Jette Thulin och Mette Fenger från MindSpring Kompetensecenter och Dansk Flygtningehjaelp hade anlänt redan på onsdag kväll för att hinna förbereda sig för den viktiga kursen också fysiskt på plats.

Kursen pågick fyra intensiva dagar, från fredag morgon till måndag eftermiddag. De assisterande ledarna som utbildats i februari deltog jämsides med de blivande ledarna också fredag förmiddag och måndag eftermiddag i kursen och det var minsann en härlig känsla att ha så mycket samlad kompetens och erfarenheter på samma ställe.

Gruppbild på utbildningens deltagare, kursledarna, tolkarna och några av Stigin2s projektpersonal.
Foto: Anna Pensar-Kuivamäki

Lagom till kursen hade vi också fått den pinfärska översatta och för finländska förhållanden omarbetade handboken för MindSpring för föräldrar från tryckeriet. Handboken finns också tillgänglig i digitalt format här på Stig in2-projektets webbplats, här kan du läsa den: MindSpring för föräldrar- Handbok för föräldragrupper (stiginastusisaan.com)

Under kursen jobbade man med innehållet i handboken, de olika temana för gruppträffarna behandlades och diskuterades ur olika vinklar. Jette och Mette både föreläste, instruerade, gav praktiska exempel, uppmuntrade deltagarna samt gav feedback på deltagarnas övningsuppgifter. De tio kursdeltagarna med sina varierande upplevelser och erfarenheter i bagaget gav diskussionerna mycket substans och man fick verkligen en djupare insikt i hur MindSpring kan hjälpa och stöda i vardagen i en ny miljö.

Kursledarna Jette Thulin och Mette Fenger berättar något för kursdeltagarna.
Foto: Anna Pensar-Kuivamäki

Kursen simultantolkades från danska till svenska av två mycket kunniga konferenstolkar; Annica Törmä och Heidi Nyblom Kuorikoski. Tolkarna fick mycket beröm såväl under kursen som i responsen efteråt.

Alla deltagare var inkvarterade på Hotell Norrvalla under kursen och det bidrog förstås till att det blev ett mycket sammansvetsat gäng som satte grunden till ett nytt nätverk för MindSpring Finland 2021.

Under festliga former avslutades kursen och de nyutbildade MindSpring-ledarna fick sina intyg, varsin ros och så skålade vi innan var och en reste hemåt. Känslan som fanns kvar var känslan av tacksamhet och inspiration, fina människomöten och förvissningen att detta är bara början på något större.

Gruppbild på deltagarna som får sina intyg.
Foto: Anna Pensar-Kuivamäki

Processen för föräldrasamverkan fortsätter med planering av pilotgrupper runtom i Svenskfinland. Processgruppen med assisterande ledare träffas nästa gång i slutet av september för att stämma av läget.

Intresserar MindSpring dig? Eller har du tankar och idéer som kunde föra processen kring föräldrasamverkan framåt? Ta gärna kontakt med undertecknad!

/ Anna Pensar-Kuivamäki, processansvarig föräldrasamverkan

Leave a Reply