Pääpuhujat – Suuret Pohjalaiset Kotoutumispäivät

Dr. Alison Strang, Queen Margaret University, Edinburgh
Alison Strangilla on psykologina lähes 20 vuoden kokemus soveltavasta tutkimuksesta mm. humanitääristen kriisien psykososiaalisista yksilö- ja yhteisötasoisista hyvinvointivaikutuksista. Tämän lisäksi hän on työskennellyt kotouttamisen ohjelma- ja käytäntötasolla ja kollegansa A. Agerin kanssa hän on kehittänyt kotoutumisen käsitteellisen viitekehyksen. Viitekehys tunnistaa ja tekee näkyväksi kotoutumisen kompleksisuuden.   Mallia on käytetty laajasti tutkimuksen, päätöksenteon ja käytännön työkaluna eri puolella maailmaa jo kymmenen vuoden ajan. Suurilla pohjalaisilla kotoutumispäivillä Alison Strang avaa ensimmäisenä päivänä kotoutumisen käsitteellisen viitekehyksen. Toisena seminaaripäivänä hän käsittelee tutkimustaan sosiaalisten kontaktien merkityksestä pakolaisten psyykkiseen terveyteen.


Erikoistutkija, VTT Pasi Saukkonen, Helsingin kaupunki,  kaupunkitutkimus- ja -tilastot –yksikkö
Politikan tutkija Pasi Saukkonen työskentelee tietokeskuksessa kaupunkitutkimuksen osastolla, maahanmuuttoasioiden vastuualueella. Hänen pitkä tutkijauransa on keskittynyt mm. Suomen poliittiseen järjestelmään, kansalliseen identiteettiin, monikulttuurisuuteen ja kotouttamiseen. Hän on myös tehnyt laajamittaista indikaattorityötä kotouttamisen saralla.


Fanna Ndow Norrby, Ruotsi

Svart kvinna: gemenskapsbyggande aktivism i sociala medier
Fanna Ndow Norrby on toimittaja ja kirjailija. Hän sai toimittamastaan kirjasta ”Svart kvinna” (Musta nainen) Vuoden tiedottajapalkinnon v 2016. Kirjaan hän on kerännyt lyhyitä kertomuksia mustan naisen elämästä tämän päivän yhteiskunnassa. Fannan luento käsittelee osallisuutta ja arkirasisimia ja sitä miten ympäristö ottaa itselleen oikeuden määrittää ja kommentoida identiteettiä luoden ja ylläpitäen ulkopuolisuutta ja erilaisuutta.


Sanna Sjöswärd
Palkittu ruotsalainen valokuvaaja ja toimittaja Sanna Sjöswärd syntyi 1973 Teheranissa. Vuonna 1995 hän julkaisi oma elämänkertansa ”Min mamma är en persisk prinsessa”. Sanna luennoi eri ihmiskohtaloista sanoin ja kuvin: ”Valokuva ei ole totuus, vaan se on monta näkökulmaa. Valokuva heijastaa aikaa jota elämme ja joskus se voi polttaa kohtaamamme vangitun hetken. Vastauksen saaminen ei aina ole tärkeää. Ehkä kysymyksemme ovat tärkeimpiä. On merkittävää kertoa tarina, ja juuri siitä, arjen pienestä tarinasta syntyy valokuvan polttava piste. Haluan, että ihminen koskettaa inhimillisyyttä, on tärkeää voida koskea ja olla tosi ja aito ihmisellisessä kerronnassa.”