Mitt namn är Ly (uttalas Li) och jag är utbildad Mindspringledare. I det här inlägget kommer jag att berätta lite om mig själv och om vår första pilotgrupp i Mindspring som började ifjol. Det började med att jag i höstas gick på en Mindspring kurs och fick träffa många nya människor från andra kulturer och som bor i olika delar av Finland. Som socionomstuderande känner jag igen mig mycket i alla kunskaper som framfördes i kursen, här talas mycket om de olika sociala svårigheter som föräldrar bemöter. 

Jag insåg att Mindspring är verkligen behövligt för invandrarföräldrar som finns här i Närpes, därför tog jag initiativet med att leda en MindSpring grupp tillsammans med min assisterande ledare Emina Arnautovic. Jag gjorde först annonser och reklam på sociala medier och det tog ungefär en vecka tills jag fick in 10 anmälda. Alla deltagare är mammor runt 27-40 årsålder och kommer från Vietnam, de har bott i Finland i olika lång tid. Vi gjorde en mjukstart under första dagen med att ha en gemensam frukost och lärde oss att känna varandra bättre. Deltagarna fick presentera sig själva genom teckningar, för några är det här något väldigt främmande för dem och de berättade att det känns som om man fick gå i skola ännu en gång och göra saker som barnen gör. Dagen avslutades bra och vi har kommit överens om när och var vi ska träffas. 

Här ritar deltagarna hur en meningsfull dag kan se ut för dem.

Efter varje möte skriver jag en rapport om dagen, samtidigt förbereder jag lite till nästa veckas program. Bland deltagarna fanns det många som inte kan svenska, eftersom MindSpring-övningar är på svenska, gjorde jag också översättningar till vietnamesiska. Jag upplevde att övningarna väcker mycket tankar och idéer, en del teman kanske väcker mera diskussion än andra, t.ex. i MindSpring finns en övning där vi fick reflektera över våra föräldrars tidigare uppfostringsmetoder och på våra egna. Diskussionerna om olika teman flyter på väldigt bra så att man nästan glömmer bort tiden och vi hamnar alltid på övertid. Oftast leder ett dilemma till det andra och vi alla är mycket aktiva med att ge varandra våra bästa råd och tips. 

Bild över uppgiften.

Det finns många saker som jag verkligen uppskattar med MindSpring, för det första är hur lärorikt det är att alla får dela med sig av sina egna erfarenheter och känna empati för varandra. På ett sätt kan man säga att MindSpring fungerar också som en form av terapi, där vi stöder varandra psykiskt. Vi kan t.ex. behandla ett case och får in fem, sex olika synvinklar och lösningar på saken. Något som jag tror också hjälper dessa deltagarna mycket är då jag kommer med mina erfarenheter både som förälder och ett barn uppvuxet i Finland. Dessutom utnyttjas också mycket av mina kunskaper som en samhällsvetare. 

Hittills har vi haft fem diskussionstillfällen, tyvärr har coronaläget i Österbotten under de senaste veckorna varit riktigt allvarliga, så vi hamnade att ta en längre paus. I stort sett är MindSpring väldigt betydelsefullt för mig som ledare och deltagarna, vi trivs väldigt bra i varandras sällskap och det märks genom deltagarnas interaktioner mellan varandra och deras engagemang i olika uppfostringsfrågor! Vi hoppas verkligen att corona skulle lugna ner sig och att vi kan köra igång igen, men det blir efter vietnamesiska nyåret! 

Nyårslyktor gjorda av 3-4 åringar från daghemmet Päivis, Närpes.

Och nu säger jag ”Chúc mừng năm mới!” Gott nytt år till oss alla som firar det!

Text och bilder: Ly Le Huyen.


Lämna ett svar