Publicerad den 29 oktober 2018 av Elin Nyman, Hanna Tuovinen, Erica Sundelin och Fatima Bouktouf

Fanna Ndow Norrby är innehavare av instagramkontot @SvartKvinna. Det hela började med en föreläsning på Stockholms universitet, där en professor föreläste om Afrika. Denna professor påstod att ”koloniseringen i Afrika var lätt, eftersom det på den tiden inte finns några som var läs-, eller skrivkunniga i Afrika”. Fanna reagerade på detta och sade åt föreläsaren att hen har fel och att hen inte kan föreläsa på ett universitet om saker som inte stämmer. Frågan huruvida rasism är ett problem i Sverige väckte även känslor hos Fanna, som funderade på ifall hennes erfarenheter inte är riktiga. Året var 2014 då hon hittade instagramkontot “KvinnoHat” och gjorde sedan ett liknande konto där hon delade med sig historier av sexistisk vardagsrasism, som hade blivit inskickade för att delas med andra. Hon fick 10 000 följare på en dag.

Då Fanna började med sitt instagramkonto var hon anonym, dels på grund av rädsla när det ganska nyligen skett några fall där färgade män blivit knivhuggna på gatan i Stockholm och dels för att fokusera på att dela kvinnors erfarenheter och upplevelser av diskriminering. Efter att instagramkontot explosionsartat vuxit beslöt hon sig för att öppet ställa sig bakom det meddelande hon vill sprida. I och med uppmärksamheten instagramkontot hade genererat ökade också mängden kommentarer på uppladdningarna. Kommentarerna är av väldigt olika slag, och segregationen mellan minoriteter och den stereotypiska svenska majoriteten är tydlig, de som blivit kränkta taggar kompisar i kommentarerna och kommentarerna är i stil med ”Det här hände ju mig för någon dag sen” medan de som är av den vita majoriteten är förvånade och upprörda att sådan diskriminering ännu finns i Sverige.

En annan viktig sak som Fanna lyfter fram är vikten av att ge de som har s.k. tolkningsföreträde utrymme att tala, istället för att ta plats på deras bekostnad. För att ge ett exempel på detta nämner Fanna hur ofta man ser vita, privilegierade personer tala ut i media om hur viktigt det är att uppmärksamma förtryck mot t.ex. svarta. Istället för att tala för dem, vore det mycket bättre att ge dem det utrymme och den plats de förtjänar, att helt enkelt låta dem tala för sin egen sak.

Det som driver Fannas projekt är att sprida information och upplysa människor om den rasism och diskriminering som svarta, i Sverige, tvingas uppleva dagligen. Fokuset ligger också på den diskriminering som kvinnor av olika etniska minoriteter stöter på i sitt dagliga liv.

Exempel på historier som är delade på instagramkontot:

#SvartKvinna finns på Instagram, Facebook, Twitter, Gmail, som podcast och som bok. Podcasten hittas på acast.com/raseriet

För oss var diskrimineringen och den sexistiska rasismen ingen nyhet, men att den hör till svarta kvinnors vardag öppnade verkligen ögonen för oss. Vi vita, privilegierade måste lära oss att inte vara ignoranta och inse andras “lidande” och vårt eget privilegium. Bara för att vi inte anser oss vara rasister betyder det inte att rasismen finns överallt omkring oss. Säg till och var aktiva mot rasism, stå upp för andra fast det känns som att du lägger dig i. Fråga frågor och försök förstå färgades situation innan du drar slutsatser. Bara för att du inte själv anser dig vara rasist betyder det inte att du aktivt kan vara med och motverka den.


Lämna ett svar