WOMEN ARE THE FUTURE OF ISLAM – mitt möte med Sherin

Publicerad den 3 september 2018 av Linda Ahlbäck

På fredagsmorgonen den 31 augusti stod min kollega Robert och jag nere i en hotellobby och väntade på den kvinna som vi skulle ta med oss till en föreläsningssal några kvarter bort.

Något försenad kom hon ner, men bara för att hämta plåster. Likt så många andra av världens mammor hade hon nämligen barnen med sig och en i skaran hade gjort illa sig. När alla var omplåstrade och vid god vigör satte vi oss så i en taxi som tog oss till universitetet. Vi två, och Skandinaviens första kvinnliga imam (och feminist): Sherin Khankan.

Och vet ni, det finns så mycket av det hon sa som borde komma fram. Hon berättade om sin uppväxt med en muslimsk syrisk pappa och en finländsk kristen mamma. En uppväxt där hon fick höra sin pappa säga ”you can be anything”. Ett sammanhang där hon inte tvingades välja utan firade eid med pappa och jul med mamma. Där hon fick växa i egen tro och övertygelse innan hon fattade några beslut om vad som stod hennes hjärta närmast. Hon valde islam, men inte på det sätt som många av oss relaterar till just den religionen. Hon blev till och med själv imam.

Women are the future of Islam, var temat för hennes föreläsning. En framtid med jämlikhet mellan könen, men egentligen handlar det enligt henne inte om kön. Alls. Det handlar om att vara mänska. Att hon själv blev imam handlar heller inte om någon reform eller något nytt och kontroversiellt, utan hon menar att hon och hennes medsystrar går tillbaka till rötterna. Words matter. Translation matter. Interpretation matter. Allt det hon pratade om finns nedskrivet. I Koranen. I olika profeters texter. Allt är ord som översatts och tolkats av någon. Där ord i händerna på fel mänskor kan bli farliga vapen.

När publiken gavs tid att ställa frågor kom just en del av den aspekten upp: Följer terrororganisationen IS Koranen? ville en deltagare ha svar på, varpå Sherin svarade:

– IS skapar en egen version av islam. Det var en ickemuslimsk ingenjör som startade hela rörelsen. IS har ingenting att göra med islam.

Men som hon under föreläsningen också sa: Focus on the good stories, never focus on the opposition.

Här kan man läsa pressens rapportering från föreläsningen (text, filminslag, radio)

Sherin_nio teser
Bild på “9Theses of Muslim Reform”.

Lämna ett svar