FATEMEH KHAVARI TILL FINLAND

Publicerad den 30 maj, 2018 av Robert Runeberg

Fatemeh Khavari kom till Sverige år 2015 när hon var 15 år gammal. Hon är Afghansk hazar men hade hela sitt liv levt som utstött och förföljd flykting i Iran. Hon fick till exempel inte gå i skola i Iran. Hennes föräldrar lärde henne läsa och skriva men hon visste ingenting om omvärlden.

När hon kom till Sverige visste hon inte var hon var eller vem hon var. Hennes bror som kommit några år tidigare förde henne till ett bibliotek där det fanns böcker om hazar-folket och om Afghanistan på persiska. I biblioteket lärde hon sig om sin egen historia och när hon förstod vem hon var vändes hennes intresse mot Sverige och världen.

Nu, tre år senare är Khavari 18 år gammal och talar god svenska, förstår hur det svenska samhället fungerar och har en bra uppfattning om omvärlden. Sommaren 2017 ville hon protestera mot utvisningen av unga Afghaner från Sverige. Tillsammans med en grupp afghanska ungdomar demonstrerade hon i Stockholm under augusti och september 2017 mot utvisningarna genom att genomföra sittstrejken Ung i Sverige. Gruppen valde Fatemeh Khavari till en av sina ledare och till talesperson.

Khavaris kamp för de ungas rätt att stanna har nått flera delsegrar. För en månad sedan skrev hon: ”En stor seger för medmänsklighet idag! Tusentals och åter tusentals ensamkommande kommer att få stanna. Så glad att vår generation blir större. Tack till alla som kämpat för detta!”

Fatemeh Khavari har fått stor uppmärksamhet i Sverige och våren 2018 tilldelades hon Martin Luther King-priset och ETC:s Gräsrotspris.

Fatemeh Khavari besöker Finland 8 juni 2018, inbjuden av projektet Stig in! Astu sisään! Come in!  Khavari kommer att tala för lärare på lärarkonferensen ”How to include immigrant children in school” https://stiginastusisaan.com/2018/04/19/konferens-7-9-6-2018-i-sibbo/ och för afghanska ungdomar samma dag på Helsingfors universitet.

Leave a Reply